Η ομάδα των PINK MOUFLONS συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ

Η ομάδα μας για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ από τη θάλασσα συνοδεύοντας τους δρομείς σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τον καρκίνο του μαστού. Φέτος την προσπάθεια μας αυτή θα ενισχύσει και ο Σύνδεσμος Europa Donna με τη συμμετοχή των μελών τους.

Είμαστε ένα νεοσύστατο Σωματίο Dragon Βoat, Cyprus Mouflons Paddlesports, το οποίο υπάγεται στην Κυπριακή Ομοσπονδία του Dragon Boat. Το Σωματίο μας έχει δύο ομάδες, τις Pink Mouflons: New Cancer Survivors and Supporters Dragon Boat Team και την ομάδα των Raging Mouflons. Το Dragon Boating είναι ένα θαλάσσιο άθλημα, το οποίο ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια στο πλαίσιο διάφορων θρησκευτικών και παραδοσιακών τελετών. Διεξάγεται με τη βοήθεια ξύλινων σκαφών διαφορετικού σχεδιασμού και μεγέθους. 
Το 1976 η τότε Αγγλική αποικία του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε να διοργανώνει Φεστιβάλ με αγώνες Dragon Boating με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και άλλες χώρες από όλο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Καναδάς, Αυστραλία) άρχισαν να οργανώνουν Φεστιβάλ στα πρότυπα του μοντέλου του Hong Kong. Τα Φεστιβάλ αυτά βοήθησαν στην εξέλιξη του αθλήματος με τη δημιουργία Αθλητικών Σωματείων στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. 

Το άθλημα αυτό ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σήμερα υπάρχουν τρία οργανωμένα Σωματεία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία και ενός τέταρτου Σωματείου, του δικού μας. 

Κάθε χρόνο η Κυπριακή Ομοσπονδία διοργανώνει αριθμό διεθνών και τοπικών Αγώνων/Φεστιβάλ με στόχο τόσο την καλλιέργεια του αγωνιστικού πνεύματος στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού, όσο και την καλλιέργεια του φιλανθρωπικού πνεύματος.

Πολλές εταιρείες από όλη την Κύπρο χρησιμοποιούν το άθλημα αυτό με σκοπό την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων τους (Team Building).
Εκτός από πρωταθλητισμό το Dragon Boating προσφέρεται για:
Εκτόνωση άγχους
Ευεξία (φυσική κατάσταση – αποκατάσταση μετά από εγχείρηση)
Ενθάρρυνση: κανείς δεν είναι μόνος του στην πορεία για την Ιθάκη του (αγώνας οποιασδήποτε μορφής) 
Ανάπτυξη ομαδικότητας (Team Building)
Διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων
Pink Ladies
DSCF9146.jpg
Στο άθλημα του Dragon Boat η αναφορά στις Pink Ladies αφορά στην ξεχωριστή αυτή κατηγορία των γυναικών που πέρασαν καρκίνο του μαστού. Το 1998 ο Καναδός Αθλίατρος Don McKenzie με ένα άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό του Canadian Medical Association αναφέρθηκε στα ευρήματα μιας έρευνας του, η οποία έδειξε ότι η έντονη δραστηριότητα του πάνω μέρους του σώματος σε συνδυασμό με το αισθητικά ευχάριστο και κοινωνικά υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται το Dragon Boat επιδρά θετικά στη μετεγχειρητική αποκατάσταση των γυναικών που πέρασαν καρκίνο του μαστού. 

Με τη συνεργασία της EUROPA DONNA Κύπρου καταφέραμε να προσεγγίσουμε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού και να φτιάξουμε την ομάδα των Pink Mouflons. Η προσπάθεια αυτή ως στόχο έχει να καθιερώσει μια ετήσιας γιορτή μέσα από την οποία να ευαισθητοποιείται ο γενικός πληθυσμός για τον καρκίνο του μαστού και να δίνεται η ευκαιρία τόσο στις γυναίκες που πέρασαν και περνούν καρκίνο του μαστού, όσο και στους φίλους/συγγενείς τους, να έχουν την εμπειρία του αθλήματος αυτού με σκοπό:

Να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής
Να εντάξουν τη δράση στη ζωή τους
Να ενδυναμωθούν σωματικά και ψυχολογικά σε όλα τα στάδια της πορείας τους προς την αποκατάσταση. 

Παράλληλα μεγάλος στόχος μας είναι η συμμετοχή της ομάδας μας σε αγώνες και φεστιβάλ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  
Η ομάδα των Pink Mouflons συμμετείχε  στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Dragon Doat, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 21 Απριλίου 2018, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Dragon Βoat, μαζί με ομάδα των International Pink Sisters. 
Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 οι Pink Mouflons: New Cancer Survivors and Supporters Dragon Boat Team θα λάβουν μέρος σε αγώνες στο Ισραήλ σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του Ισραήλ των Pink lionesses Israel.
Στις 22-23 Μαρτίου 2019 λάβαμε μέρος  στον 13ο Μαραθώνιο  Λεμεσού ΟΠΑΠ-ΓΣΟ συνοδεύοντας τους δρομείς από τη θάλασσα.

Η εμπειρία ήταν καταπληκτική και σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο.
Η ομάδα μας είναι ανοιχτή και περιμένει όσες γυναίκες θα ήθελαν να γίνουν μέλη και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες.