Stylianos Kyriakides History
STYLIANOS_no_gso.png


Ο ΟΠΑΠ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΔΡΟΜΕΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ, ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.

Για να τιμήσουμε τη ζωή, έργο και κατορθώματα του Στυλιανού Κυριακίδη, το σχέδιο του μετάλλιού μας αναγράφει ξεκάθαρα ότι ο αγώνας είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Όλοι οι δρομείς, τοπικοί και διεθνείς, που θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα και θα πάρουν μετάλλιο θα μάθουν την ιστορία του Στυλιανού Κυριακίδη.

Medalnew.png


Γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Πάφου, και συγκεκριμένα στο χωριό Στατός, στις 15 Ιανουαρίου, 1910.

Όντας ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, έφυγε από το σπίτι για να αναζητήσει εργασία και να βοηθήσει την άπορη οικογένεια του. Μετά από διάφορες δουλειές που δοκίμασε, είχε καταλήξει να δουλεύει σε ένα σπίτι για ένα Βρετανό ιατρό, τον κύριο Δρ. Cheverton. (Η Κύπρος ήταν υπό την κατοχή των Βρετανών την τότε εποχή). Ο Cheverton, οποίος ήταν αθλητής, ενθάρρυνε τον 22-χρονο Κυριακίδη να ξεκινήσει να τρέχει, δίνοντας του τον πρώτο του εξοπλισμό για τρέξιμο καθώς και συμβουλές ενώ επίσης του έμαθε να μιλάει Αγγλικά. Στη πρώτη του συμμετοχή σε Παγκύπρια αγωνίσματα το 1932 , ο Στυλιανός Κυριακίδης νίκησε τα 1,500 και 10,000 μέτρα τη Παρασκευή, ενώ επίσης κέρδισε τα 5,000 και 20,000 μέτρα την Κυριακή. Αναγνωρισμένος ως ένα σπουδαίο ταλέντο, του είχε ζητηθεί να τρέξει στο εθνικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα, όπου είχε πάρει την πρώτη θέση στο Μαραθώνιο. O Κυριακίδης αγωνίστηκε για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, τερματίζοντας στην 11η θέση. Είχε προσκληθεί από το φίλο του και Μαραθωνοδρόμο με καταγωγή από το Βερολίνο, Johnny Kelley, για να λάβει μέρος στο Μαραθώνιο της Βοστόνης στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Τη μέρα της συμμετοχής του στο Μαραθώνιο Βοστώνης, φόρεσε καινούργια παπούτσια, που τραυμάτισαν τα πόδια του έχοντας ως αποτέλεσμα να τερματίσει σε χαμηλή θέση.

Επέστρεψε στη Ελλάδα και επιβίωσε τη Γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Μεταξύ του 1942 και 1944, ο Κυριακίδης ήταν μέλος της Ελληνικής αντίστασης. Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφύλιου πολέμου ,το 1946, επέστρεψε στο Μαραθώνιο της Βοστόνης τερματίζοντας θριαμβευτικά στη πρώτη θέση . Για να ταξιδέψει στη Βοστώνη, έπρεπε να πουλήσει τα έπιπλα του, δίνοντας του τη δυνατότητα να αγοράσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Σύμφωνα με ένα άρθρο εφημερίδας, καθώς ο Κυριακίδης έτρεχε με τον John Kelley κοντά στο τερματισμό, ένας ηλικιωμένος στο πλήθος φώναξε «Για την Ελλάδα, για τα παιδιά σου!». Ο John Kelley αγόρασε τα παπούτσια που ο Στυλιανός Κυριακίδης φορούσε όταν νίκησε τον αγώνα της Βοστώνης και είχε κάνει χρόνο 2:29:27. Σύμφωνα με το περιοδικό Life, καθώς περνούσε τη γραμμή τερματισμού φώναξε « για την Ελλάδα». 
Μετά τη νίκη του ο Κυριακίδης κατάφερε να μαζέψει 25,000 τόνους σε φαγητό και φάρμακα καθώς και χρήματα. Πέραν του ενός εκατομμυρίου Έλληνες από όλη τη χώρα γέμισαν τους δρόμους για να τον καλωσορίσουν.

Το 1948 τερμάτισε στη 18η θέση στο αγώνισμα μαραθωνίου των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Ο Στυλιανός Κυριακίδης απεβίωσε στη Αθήνα το 1987.

Από το 2004 ένα άγαλμα του Κυριακίδη με την ονομασία «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου» κοσμεί τη Βοστώνη. Βρίσκεται στο Hopkinton, στο ύψος του 1ου μιλίου του μαραθωνίου Βοστώνης. Είχε εγερθεί από το Hopkinton Athletic Association( Αθλητικός Σύνδεσμος Χόπκιντον) και το 2006 σηματοδότησε την 60χρονη επέτειο της νίκης του Κυριακίδη στον αγώνα του 1946.

Ο Στέλιος Κυριακίδης μετά τον αγώνα της Βοστώνης είχε μείνει για ένα περίπου μήνα στη Αμερική, με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Η νίκη του προκάλεσε τη συμπάθεια των Αμερικανών προς του Έλληνες και μέσω της οικογένειας Λίβανου απέστειλε δύο πλοία στην Ελλάδα με είδη πρώτης ανάγκης (φαγητό, ρουχισμό και φάρμακα). Αυτή η βοήθεια ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Το Μάη του 1947, ένα χρόνο μετά τη νίκη του και ως αποτέλεσμα της δημοσιότητας που δόθηκε στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μέσα από το μαραθώνιο της Βοστόνης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε ένα πόσο  στη Ελλάδα ονομαζόμενο ως Marshall Plan. Στις 23 Μάιου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στη Ελλάδα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα. Τότε μια τελετή διεξάχθηκε στο ναό του Δία , όπου ο Κυριακίδης είπε « Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας», συγκινώντας το πλήθος. Για πρώτη φορά μετά από τη κατοχή των Ναζί, η Ακρόπολης φωτίστηκε προς τιμή του.We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine